Keuren van arbeidsmiddelen

In het landschap van de Nederlandse wetgeving wordt er veel belang gehecht aan de veiligheid, gezondheid en het welzijn van werkenden. De Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbowet, is hier een goed voorbeeld van. Deze wet richt zich op het voorkomen van werk gerelateerde ziektes en ongevallen, en stelt regels voor onder meer elektrische gereedschappen, klimmaterialen, valbeveiligingen en brandblussers. Maar hoe zit het precies met de keuring van arbeidsmiddelen voor zzp'ers en eenmanszaken? Is dat verplicht of niet? En waarom zou je wel je arbeidsmiddelen laten keuren?


NEN 3140 en zzp’ers & eenmanszaken

Volgens de huidige regelgeving, met name de NEN 3140 norm, is het keuren van elektrische arbeidsmiddelen voor zzp'ers of eenmanszaken niet strikt verplicht. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat u als enige deze middelen bedient en de opdracht zelfstandig uitvoert. In geval van schade of letsel bent u echter vrijwel altijd verantwoordelijk voor de financiële gevolgen.

Hoewel het dus niet wettelijk verplicht is, zijn er toch sterke argumenten om uw arbeidsmiddelen te laten keuren. De redenen hiervoor kunnen variëren van het voldoen aan polisvoorwaarden van verzekeraars tot het voldoen aan eisen van opdrachtgevers. Daarnaast, als u iemand inhuurt of zelf wordt ingehuurd, wordt de situatie als "werkgever-werknemer" beschouwd. Hierbij moet u aan de Arbowet voldoen en moeten alle arbeidsmiddelen gekeurd zijn.


Waarom je wel je arbeidsmiddelen moet laten keuren

Het laten keuren van uw arbeidsmiddelen kan u niet alleen beschermen tegen mogelijke financiële gevolgen van een ongeval, maar kan ook een belangrijke rol spelen bij het werken met andere partijen. Denk hierbij aan uw verzekeraar, opdrachtgever, of collega's.

De verzekeraar: De meeste verzekeraars hebben in hun voorwaarden een clausule opgenomen dat werken met gekeurd gereedschap conform NEN 3140 noodzakelijk is voor dekking van schade veroorzaakt door elektrisch gereedschap.

De opdrachtgever: Opdrachtgevers hebben vaak andere regels en afspraken met externe partijen. Bijvoorbeeld, sommige vereisen bepaalde certificeringen of instructies.

De collega: Het kan voorkomen dat een collega uw gereedschap wilt gebruiken. Als dit niet gekeurd is en er gebeurt iets, bent u verantwoordelijk.


Conclusie

Hoewel de wettelijke eisen voor zzp'ers en eenmanszaken niet altijd het keuren van arbeidsmiddelen verplicht stellen, zijn er overtuigende argumenten om dit toch te doen. Het proactief naleven van de NEN 3140-norm door je gereedschap te laten keuren, biedt niet alleen veiligheid, maar versterkt ook je professionaliteit voor opdrachtgevers en collega's.

Blijf attent op de verwachtingen van verzekeraars, opdrachtgevers en wettelijke voorschriften. Het laten keuren van je arbeidsmiddelen is niet slechts een kwestie van regelnaleving, maar een waardevolle investering in de veiligheid en betrouwbaarheid van je bedrijf. Door hier actief op in te zetten, positioneer je jezelf als een betrouwbare en professionele zakenpartner.

Gepubliceerd op: 12 mei 2023

Meer Nieuws